Pasibaigęs. 10-15 21:30
Eurolyga
Virtus
68
Žalgiris
71
Pasibaigęs. 10-16 18:30
KMT
Šiauliai
87
Uniclub Bet-Juventus
83
Pasibaigęs. 10-16 19:30
Čempionų lyga
Rytas
98
Šlask
75
Pasibaigęs. 10-16 21:30
Europos taurė
Joventut
63
Wolves Twinsbet
86
Pasibaigęs. 10-17 21:30
Eurolyga
EA7 Emporio Armani
82
Žalgiris
85
Pasibaigęs. 10-19 16:00
Betsafe-LKL
CBet
103
M Basket
83
Pasibaigęs. 10-19 16:50
Betsafe-LKL
Šiauliai
108
Neptūnas
103
Pasibaigęs. 10-19 19:00
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
67
Uniclub Bet-Juventus
72
Pasibaigęs. 10-20 16:50
Betsafe-LKL
Žalgiris
73
7bet-Lietkabelis
66
Pasibaigęs. 10-20 19:00
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
83
Rytas
93
Šiandien, 18:30
KMT
M Basket
0
Šiauliai
0
Šiandien, 19:00
Europos taurė
7bet-Lietkabelis
0
Breso Burgo JL
0
Šiandien, 20:45
Europos taurė
Trefl
0
Wolves Twinsbet
0
Rytoj, 18:30
KMT
Uniclub Bet-Juventus
0
CBet
0
Rytoj, 19:00
KMT
Neptūnas
0
Nevėžis-Optibet
0
10-24, 20:00
Eurolyga
Žalgiris
0
Maccabi
0
10-26, 16:50
Betsafe-LKL
Rytas
0
Šiauliai
0
10-26, 19:00
Betsafe-LKL
Uniclub Bet-Juventus
0
7bet-Lietkabelis
0
10-27, 16:50
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
0
Žalgiris
0
10-27, 19:00
Betsafe-LKL
M Basket
0
Neptūnas
0
10-28, 18:30
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
0
CBet
0
10-29, 19:00
Europos taurė
Wolves Twinsbet
0
Bešiktaš
0
10-30, 18:30
KMT
Nevėžis-Optibet
0
Šiauliai
0
10-30, 19:00
KMT
Neptūnas
0
Uniclub Bet-Juventus
0
10-30, 19:30
Čempionų lyga
Rytas
0
Falco
0
10-30, 20:00
Eurolyga
Žalgiris
0
Crvena Zvezda
0
10-30, 21:45
Europos taurė
Valencia
0
7bet-Lietkabelis
0
10-31, 19:00
KMT
CBet
0
M Basket
0
11-01, 20:00
Eurolyga
Žalgiris
0
Monaco
0
11-02, 16:50
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
0
Šiauliai
0
11-02, 19:00
Betsafe-LKL
7bet-Lietkabelis
0
Neptūnas
0
11-03, 16:00
Betsafe-LKL
CBet
0
Rytas
0
11-03, 16:50
Betsafe-LKL
Žalgiris
0
Uniclub Bet-Juventus
0
11-03, 19:00
Betsafe-LKL
M Basket
0
Nevėžis-Optibet
0

Eurolygos ekipų vasara: metikų pridėjusi „AS Monaco“ ir kardinaliai pasikeitusi „Baskonia“

(6)
M d d., h:i
Monako ekipa perimetre turėtų būti pavojingesnė
Monako ekipa perimetre turėtų būti pavojingesnė
Edgaras Pulkovskis
Krepsinis.net

Eurolygos klubų vasara šiemet buvo įtempta ir pažėrusi nemažai rimtų pirkinių, kuriuos stebėti sezono metu bus itin įdomu.

Kadangi komandos jau baigė darbus ir rengiasi naujajam sezonui, portalas Krepsinis.net supažindins jus su kiekviena turnyro dalyve. Antroji pora – Monako „AS Monaco“ ir Vitorijos „Baskonia“

„AS Monaco“

Sudėtis:

Gynėjai: Juhannas Begarinas, Furkanas Korkmazas, Elie Okobo, Terry Tarpey, Matthew Strazelis, Nickas Calathesas, Mike‘as Jamesas

Puolėjai: Vitto Brownas, Jaronas Blossomgame‘as, Alpha Diallo, Petras Cornelie

Vidurio puolėjai: Donatas Motiejūnas, Georgios Papagiannis, Mamas Jaiteh

Vyr. treneris: Saša Obradovičius

Esminis vasaros įvykis – atnaujinta sudėtis. Jeigu po patekimo į Eurolygos finalinį ketvertą Kaune „AS Monaco“ korekcijų praktiškai neatliko, tai praėjęs sezonas, kuriame dramatiškai pralaimėta Stambulo „Fenerbahče“ ir likta už lemiamų kovų borto, gerokai privertė pakoreguoti savo sudėtį – penki naujokai atvyko vasarą. Jeigu iš Nicko Calatheso žinome, ko galime tikėtis, tai labai įdomu, ką parodys Furkanas Korkmazas. Į atakuojančio gynėjo poziciją įsigytas turkas Eurolygoje žais po septynerių metų pertraukos. Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) jis visą laiką buvo Filadelfijos „76ers“ nariu ir turėjo gana stabilų atsarginio vaidmenį, kuris sumenko per pastaruosius du sezonus, kai minučių vidurkiai krito iki 10–9, o sužaistų rungtynių – 37–35. 27-erių F.Korkmazas yra labai geras metikas ir to trūko praėjusiame sezone „AS Monaco“ ekipai. Tas pats Georgios Papagiannis pasikviestas kaip centras, kuris duotų kitokius dalykus nei kiti šios pozicijos žaidėjai – graikas nėra stabilus metikas, bet geba pataikyti iš tolimesnių distancijų.

Tas pats atvykęs Vitto Brownas irgi yra „ketvirtas numeris“ su metimu – Čempionų lygoje jis pataikė 48,7 proc. (38/78) savo šūvių, kai gynė Izmiro „Pinar Karšiyaka“ garbę. Įdomus puolėjas, kuris nebus toks geras gynyboje kaip išvykęs Johnas Brownas, tačiau puolime turi kur kas daugiau talento. „AS Monaco“ ekipa pridėjo daugiau puolimo variantų, kur pagrindinis variklis liks Mike‘as Jamesas, bet šalia turės ir daugiau pagalbininkų.

Didžiausias praradimas – Jordanas Loydas. Didžiausias M.Jameso pagalbininkas buvo visada antrame plane ir tai jautėsi net atskiruose epizoduose jam žaidžiant aikštelėje bei pataikant svarbius metimus. J.Loydas irgi talentingas žaidėjas puolime, todėl ne veltui gavo kvietimą tapti Tel Avivo „Maccabi“ ekipos vedliu prie varžovų krepšio. Milijoną eurų uždirbsiantis J.Loydas bus brangiausias žaidėjas Izraelio klube ir su juo siejamos didelės viltys. Tuo tarpu „AS Monaco“ bandys F.Korkmazo vaidmenyje kompensuoti J.Loydo išvykimą.

Į Paryžių persikėlė Yakuba Ouattara, kuris duodavo „tritaškį ir gynybą“, J.Brownas lieka laisvuoju agentu, Kemba Walkeris baigė karjerą, o Donta Hallas tapo Vitorijos „Baskonia“ ekipos pagrindiniu centru, kur tikrai turėtų gerokai pagerinti savo statistinius rodiklius.

Žaidėjas, kurį verta stebėti – Donatas Motiejūnas. Visada įdomu stebėti, kaip sekasi lietuviams. D.Motiejūną galime vadinti tikru ekipos senbuviu, bet nedaug trūko, kad centras būtų tapęs Atėnų „Panathinaikos“ žaidėjus. Vis dėlto D-Mo pratęsė sutartį su „AS Monaco“, kur jam bus ketvirtas sezonas. Galima neabejoti, kad mūsiškis toliau liks startinio penketuko „penktu numeriu“, kadangi Saša Obradovičius puikiai išnaudoti stipriąsias šio žaidėjo savybes. Dar N.Calatheso atvykimas turėtų patikti D.Motiejūnui, kadangi jam galimai atskries daugiau perdavimų. Eurolygos atkrintamosiose bene geriausiu žaidėju savo ekipoje buvęs D.Motiejūnas rugsėjį minės jau 34-ąjį gimtadienį, tad bus įdomu stebėti, ar amžius nepadarys didelės įtakos jo žaidimui jau artėjančiame sezone.

Lūkesčiai ir prognozė. „AS Monaco“ komanda su savo pasikeitimais turėtų išlaikyti veidą – kieta gynyboje, o puolime priklausoma nuo kelių žaidėjų. Žinoma, kad pirmiausia nuo M.Jameso, kuris gali pats ištraukti komandą arba sukurti daug progų kitiems. Daug kas priklausys, kaip seksis F.Korkmazui, kokią Elie Okobo versiją pamatys ekipos gerbėjai, o N.Calathesas pridės kūrybos ir ramybės žaidime. Abu lengvieji kraštai yra patikimi gynyboje, V.Brownas turėtų pritapti savo vaidmenyje, nors ir yra Eurolygos naujokas. „AS Monaco“ tikisi, kad Petras Cornelie duos daugiau naudos nei praėjusiame sezone, kai persikėlė iš Madrido „Real“.

Apie finalo ketvertą „AS Monaco“ dabar gali pasvajoti, bet žaidimas Eurolygos atkrintamosiose turėtų būti tas tikslas, kurį nykštukinės valstybės komanda gali įgyvendinti.

Sedekerskis Sedekerskis

„Baskonia“

Sudėtis:

Gynėjai: Markusas Howardas, Trentas Forrestas, Kamaras Baldwinas, Pavelas Savkovas, Ognjenas Jaramazas

Puolėjai: Chima Moneke, Tadas Sedekerskis, Timothe Luwawu-Cabarrot, Nikos Rogkavopoulos, Ousmane‘as Ndiaye, Sanderis Raieste

Vidurio puolėjai: Donta Hallas, Khalifa Diopas

Vyr. treneris: Pablo Laso

Esminis vasaros įvykis – visiškai pakeista sudėtis. Įprasta praktika, kai baskų krašte vertę pakėlę žaidėjai iškeliauja rungtyniauti kitur. Šįkart toks žaidėjas nebent yra Codi Milleris-McIntyre‘as, kuris už išpirką iškeliavo į Belgrado „Crvena Zvezda“. Tuo tarpu visas kitas permainas padiktavo tragiškas „Baskonia“ pasirodymas ispanų lygoje, kur net nepateko į atkrintamąsias varžybas. Eurolygoje jie per įkrintamąsias pagriebė bilietą į ketvirtfinalį, kur 0:3 nusileido Madrido „Real“, tačiau tai Duško Ivanovičiui posto neišsaugojo. Labai netikėtas buvo ėjimas, kai Pablo Laso neva dėl šeimyninių aplinkybių turėjo grįžti į Ispaniją ir stojo prie „Baskonia“ vairo. Taip klubas gavo aukščiausio lygio specialistą, nors jo projektas Miunchene turėjo būti ilgalaikis, bet truko vos vienerius metus.

„Baskonia“ vėlgi turguje buvo labai pasyvi, keli pasirašymai vasarai įsibėgėjant ir komplektacija užbaigta tik praėjusią savaitę sulig Ognjeno Jaramazo atvykimu. Didžiausia tarpsezonio pergalė yra ne kažkoks prisiviliotas konkretus žaidėjas, o Chima Monekes išsaugojimas. Įspūdingą sezoną sužaidęs puolėjas turėjo vilionių keltis kitur, bet liko ištikimas savo kontraktui ir toliau liks „Baskonia“ vedliu kartu su Markusu Howardu.

Solidus naujokas yra Donta Hallas, kuris bus pagrindinis centras ir turėtų parodyti fiksuoti solidžius skaičius. Timothe Luwawu-Cabarrot labai geras pirkinys, daug tikimasi iš taškų rinkėjo Kamaro Baldwino, o iš NBA atvykstantis Trentas Forrestas yra rizikingas ėjimas, bet baskai dažnai su tokiais pataiko. „Baskonia“ viliasi, kad antrajame savo sezone bus gerokai solidesnis Nikos Rogkavopoulos, kurio debiutą temdė traumos. Paskutinis pirkinys buvo O.Jaramazas, kuris Belgrade turėjo epizodinį vaidmenį, bet su atsarginio žaidėjo vaidmeniu Vitorijoje turėtų susitvarkyti.

Didžiausias praradimas – Codi Milleris-McIntyre‘as. Sezono atradimu tapęs įžaidėjas užfiksavo net trigubą dublį. Amerikietis ilgą laiką Eurolygos klubams netiko dėl savo nestabilaus metimo iš toli, tačiau baskams jis tiko ir su 29 proc. tritaškių taiklumu. Įžaidėjas gerai draskė varžovų gynybą prasiveržimais, kovojo dėl kamuolių ir dalino po 7,3 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą. Ne veltui serbai sumokėjo už jį išpirką ir dabar jau „Crvena Zvezda“ turės šį aikštės generolą. „Baskonia“ žaidimui C.Milleris-McIntyre‘as tiko labai gerai, o dabar pažiūrėsime, ar sugebės parodyti kažką panašaus su „Crvena Zvezda“ apranga.

Komandą paliko tokie nepritapę žaidėjai kaip Chrisas Chiozza, Jordanas Theodore‘as, į gimtinę grįžęs Vanja Marinkovičius, į Aziją pasukęs estas Maikas Kotsaras ir Europos taurę bei Valensijos „Valencia“ pasirinkęs Matthew Costello. Pastarojo praradimas turbūt didžiausias po C.Millerio-McIntyre‘o.  

Žaidėjas, kurį verta stebėti – Tadas Sedekerskis. Naujas išbandymas lietuviui, kuriam jam tapo turbūt įprasta vis taikytis prie kito trenerio, kadangi baskai strategus keičia itin dažnai. Mūsiškis jau nebėra tas jaunas žaidėjas, kuris kabinasi už kiekvieno šanso – komandos kapitonas, kuris vėl turės daug minučių, gerai kovos dėl kamuolių ir bus solidus gynyboje. Lieka atviras klausimas, koks vaidmuo jam numatytas puolime. Praėjusiame sezone po 5,5 metimo per susitikimą atlikdavęs puolėjas rinkdavo 8,8 taško ir 14,7 naudingumo balo. Greičiausiai, kad vėl T.Sedekerskio užduotis prie varžovų krepšio išnaudoti šansus, kuriuos sukuria komandos draugai ties tritaškiu, atsikovoti vieną–kitą kamuolį ar įmesti taškus iš po krepšio.

Lūkesčiai ir prognozė. „Popieriuje“ Vitorijos ekipos sudėtis neatrodo labai pajėgi. Apskritai atsarginių suolas yra aiškiai matoma problema, nes komandai reikės atiduoti daug jėgų ne tik Eurolygoje, tačiau ir Ispanijos pirmenybėse, kur būtina pataisyti savo situaciją po praėjusio sezono fiasko. Atrodo, kad pagrindinė rotacija bus tarp 8–9 žaidėjų, galbūt dar Sanderis Raieste gali tikėtis minučių vietinėje lygoje. Įdomu, kaip atrodys rotacija centro pozicijoje, kur be D.Hallo yra tik 22 metų Khalifas Diopas, kuris pernai ant parketo pasirodė vos 13-oje Eurolygos mačų ir buvo epizodinis svečias. Galbūt Ch.Moneke turės daugiau praleisti minučių šioje pozicijoje.

Gynėjų grandyje daug kas priklausys nuo M.Howardo ir K.Baldwino žaidimo. M.Howardą žinome, kad jis nėra stabilus žaidėjas – vieną dieną gali vienas pats laimėti rungtynes, bet jau kitose – viską mesti pro šalį. Komanda surinkta logiškai pagal kanonus – perimetre pajėgūs žaidėjai, geri pagalbiniai žaidėjai, gynėjų ir puolėjų grandį jungiantis T.Luwawu-Cabarrot, atletiškas centras su lanko saugojimo galimybėmis D.Hallas ir daug skirtingų dalykų galintis daryti Ch.Moneke, tačiau ilgame sezone, kur traumų išvengti sudėtinga, baskai turės problemų su rotacija. Šiuo metu atrodo, kad komanda nepretenduos nei į atkrintamąsias, nei į įkrintamąsias kovas.

„Ilgoji pertrauka“: variantai „Žalgiriui“ vietoje Wallace‘o, ryškiausi NCAA lietuviai ir ko iš jų tikėtis ir NBA lūkesčiai NBA lietuviams

6 komentarai
Naujausi komentarai (6)
Geriausiai ivertinti (6)
PRO komentarai
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
Redakcija rekomenduoja