Pasibaigęs. 07-06 18:30
OŽ atranka
Bahamai
89
Libanas
72
Pasibaigęs. 07-06 19:00
OŽ atranka
Kamerūnas
59
Latvija
72
Pasibaigęs. 07-06 21:00
OŽ atranka
Dominikos Respublika
77
Kroatija
80
Pasibaigęs. 07-06 21:30
OŽ atranka
Suomija
74
Ispanija
81
Pasibaigęs. 07-06 23:00
OŽ atranka
Italija
64
Lietuva
88
Pasibaigęs. Vakar 02:00
OŽ atranka
Puerto Rikas
98
Meksika
78
Pasibaigęs. Vakar 19:00
OŽ atranka
Latvija
69
Brazilija
94
Pasibaigęs. Vakar 21:00
OŽ atranka
Kroatija
69
Graikija
80
Pasibaigęs. Vakar 21:30
OŽ atranka
Ispanija
86
Bahamai
78
Pasibaigęs. Šiandien 01:00
OŽ atranka
Lietuva
68
Puerto Rikas
79

Geriausių Lietuvos krepšininkų penkiasdešimtukas (16–20 vietos) (22)

liepos 5 d., 10:00
M.Buzelis reitinge debiutuoja tarp rinktinės žaidėjų ir LKL čempionų (Scanpix nuotr.)
M.Buzelis reitinge debiutuoja tarp rinktinės žaidėjų ir LKL čempionų (Scanpix nuotr.)
Rokas Liolaitis

Krepsinis.net penktus metus paeiliui pristato Lietuvos krepšininkų reitingą. Portalo žurnalistai bei šalies žaidėjai ir treneriai surikiavo savo nuomone pajėgiausius krepšininkus, o bendras rezultatas pateikiamas jūsų teismui.

Žaidėjai buvo vertinami pagal šį sezoną pademonstruotą meistriškumo lygį, mažiau dėmesio skiriant jų praeities pasiekimams ar ateities perspektyvoms. Taip pat daugiau svorio suteikta individualiems pasirodymams, komandinius rezultatus paliekant nuošalyje.

Krepšininkai reitinge pateikiami su pernykšte pozicija skliaustuose, statistika esminiuose turnyruose bei trumpa sezono apžvalga.

21–25 vietos>>>

REKLAMA

26–30 vietos>>>

31–35 vietos>>>

36–40 vietos>>>

41–45 vietos>>>

46–50 vietos>>>

20. (14) Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“)

Statistika LKL: 18 minučių, 7 taškai (37 proc. trit.), 1,6 atk. kam., 2 rez. perd., 6,6 naud. bal.

Statistika Eurolygoje: 18 minučių, 6,4 taško (38 proc. trit.), 1,5 atk. kam., 1,7 rez. perd., 4,3 naud. bal.

REKLAMA

T.Dimša reitinge yra itin stabilus – jis visą penkmetį figūruoja 14–20 vietose, o į rekordines aukštumas buvo pašokęs sugrįžus į Kauno klubą. Vis dėlto itin banguotas sezonas jam kainavo kelias pozicijas, nuotaikos pakelti taip pat negalėjo pralaimėjimas Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finale bei gerbėjų klausimų lavina po patekimo į olimpinėje atrankoje besivaržantį rinktinės dvyliktuką.

Sezono starte gynėjas bangavo, tačiau driokstelėjimų turėjo, 21 tašką sumesdamas prieš Vilerbano ASVEL (5/8 tritaškių), 15 – prieš Stambulo „Anadolu Efes“. „Žalgirio“ vairą perėmus Andrea Trinchieri, jis dvigubą Eurolygos savaitę pažymėjo 12 ir 10 taškų rungtynėmis, bet vėliau tokio tempo neišlaikė ir per 14 likusių rungtynių tik kartą pasiekė dviženklį rezultatyvumą. Finišo tiesiojoje jis neturėjo nei trenerio pasitikėjimo, nei daug laiko tai pakeisti. „Betsafe-LKL“ atkrintamosiose jis tik kartą ant parketo praleido daugiau nei 17 minučių – antrajame ketvirtfinalio mače prieš Mažeikių klubą.

REKLAMA

30-metis gynėjas pasižymi gera atletiškumo ir įgūdžių kombinacija, kuri jam leidžia puolime tiek atakuoti iš toli, tiek bandyti ardyti varžovų gynybą prasiveržimais. Geras tritaškių pataikymas yra jo įdirbio vaisius, nes karjeros pradžioje už tai vertinamas jis nebuvo. Priešingai – tik penktajame savo „Betsafe-LKL“ sezone jis perkopė 30 procentų taiklumą, o persikeldamas iš Utenos į Panevežį pataikymą pagerino nuo 31,8 iki 39,9 procento. Šiuo metu T.Dimša nėra pats stabiliausias snaiperis, tačiau driokstelėti gali dažnai, neretai realizuodamas metimus ir iš sudėtingų pavyzdžių ar paskutinėmis atakos sekundėmis.

Lietuvis turi kontraktą su „Žalgiriu“ ir kitam sezonui, tad šiuo metu nesidairydamas į rinką gali padėti rinktinei. Kazio Maksvyčio sprendimas į olimpinės atrankos dvyliktuką įtraukti jį, o ne Roką Giedraitį, sukėlė daug aistrų, juolab pastarasis individualiai yra aukštesnio kalibro žaidėjas, o T.Dimša dar ir tvarkosi su peties trauma. Čia vėl galima atsigręžti į žalgiriečio įdirbį – jis padėjo daug „ne“ sulaukusiai rinktinei pernykštėje Pasaulio taurėje, o vasario „lange“ taip pat buvo efektyvesnis už R.Giedraitį.

REKLAMA

19. (17) Martynas Echodas (Vilniaus „Rytas“)

Statistika LKL: 21 minutė, 12 taškų, 6,9 atk. kam., 0,8 rez. perd., 17,6 naud. bal.

Statistika FIBA Čempionų lygoje: 19 minučių, 10,6 taško, 5,9 atk. kam., 0,8 rez. perd., 13,1 naud. bal.

Kaip ir T.Dimša, M.Echodas šią vasarą nežymiai smuktelėjo po pernai pasiektų rekordinių reitingo aukštumų. Aukštaūgis dėl traumos praleido sezono startą ir ne akimirksniu grįžo prie dominavimo baudos aikštelėse, tačiau sezoną baigė trankiai, ne tik iškeldamas „Betsafe-LKL“ trofėjų, bet ir asmeniškai žibėdamas tiek atkrintamosiose, tiek finalo serijoje.

REKLAMA

M.Echodo statistiką tarptautiniame fronte itin jaukia 7 minučių ir vienintelio taško debiutas prieš Patrų „Promitheas“ – vėlesni pasirodymai buvo gerokai sėkmingesni, tačiau sužaidus vos septynis mačus šis deguto šaukštas yra itin jaučiamas medaus statinėje. Tuo tarpu vietinio fronto skaičiai yra iškalbingesni – lemiamame pusfinalio mače prieš Vilniaus „Wolves Twinsbet“ jis surinko 20 taškų, 13 atkovotų kamuolių ir 35 naudingumo balus. Finalą prieš „Žalgirį“ jis pradėjo 19, 20 ir 22 naudingumo balų pasirodymais bei išsikvėpė tik paskutiniajame mače, taip pasitraukdamas iš kovos dėl finalo serijos MVP trofėjaus.

26-erių kaunietis išlieka šiuo metu atletiškiausiu Lietuvos aukštaūgiu – dėl savo mobilumo ir šuolio galimybių jis yra patogus „pikenrolų“ partneris bei efektingai užbaigia atakas „žemė–oras“. Dažnas lipimas ant lentos leido jam net trečdalį savo atkovotų kamuolių susirinkti puolime (2,3 per rungtynes). Tuo pačiu jis tapo ir vienu iš vos keturių „Betsafe-LKL“ žaidėjų fiksavusių bent vieno bloko per rungtynes vidurkį. Tiesa, aukštaūgis turi ir ryškių minusų – nors gerai saugo lanką, komandinėje gynyboje yra pažeidžiamas, o puolime visiškai neatakuoja iš tolimesnių distancijų. Prastas baudų pataikymas sufleruoja, kad artimiausiu metu tai ir nepasikeis.

REKLAMA

M.Echodas yra vienas tų žaidėjų, kurie dominuoja savame lygyje, bet sunku įsivaizduoti juos kylant aukščiau. Lietuvos rinktinėje pajėgių vidurio puolėjų netrūksta, o Eurolygoje iš aukštaūgių reikalaujama mesti iš toli arba užtikrintai darbuotis įvairiose gynybos situacijose. Negalint pasiūlyti nė vieno iš šių dalykų, prasimušti bus sudėtinga. M.Echodo kontraktas su „Rytu“ baigėsi, o nusprendus palikti sostinę norėtųsi jį matyti Europos taurėje ar FIBA Čempionų lygoje žaidžiančiuose užsienio klubuose. Tarptautiniame fronte jis tikrai gali nuveikti daugiau nei užpernai parodė Venecijoje.

18. (26) Dovydas Giedraitis (Kauno „Žalgiris“)

Statistika LKL: 20 minučių, 6 taškai (37 proc. trit.), 1,5 atk. kam., 1,9 rez. perd., 6 naud. bal.

Statistika Eurolygoje: 17 minučių, 4,8 taško (43 proc. trit.), 1 atk. kam., 1 rez. perd., 3,6 naud. bal.

REKLAMA

D.Giedraitis reitinge taip aukštai dar nebuvo, o pastaraisiais metais liuoksi iš 42-osios į 26-ąjį, o galiausiai – 18-ąją vietas. Bet ar tai tikrai stebina? 23-ejų gynėjas skinasi kelia link elito bei tampa pavyzdžiu kitiems savo kartos krepšininkams, ką reikia daryti ieškant savo vietos senstančioje Eurolygoje. Energijos ir darbas gynyboje yra pagrindiniai trenerių reikalavimai jaunuoliams, o D.Giedraitis abiejų dalykų pasiūlė su kaupu.

Sąlygos „Žalgiryje“ D.Giedraičiui nebuvo idealios – trenerių kaita skambios reputacijos neturinčiam žaidėjui visada yra rizikingas procesas, konkurencijos gynėjų tarpe taip pat netrūko, o kažkam iškritus iš rikiuotės komandos vadovai dažnai atsigręždavo į laisvųjų agentų rinką. Vis dėlto D.Giedraitis įrodė savo potencialą, atkentėjo sezoną be jam anksčiau būdingų traumų (Eurolygoje sužaidė 30 iš 34 mačų, 19 – starto penkete) bei tapo pripažintu gynybos specialistu, galinčiu įsikibti į gerklę ryškiausioms Europos žvaigždėms. Tai jis pagardino ir savalaikiais driokstelėjimais puolime, sumetus 15 taškų prieš Berlyno ALBA, 12 – prieš Bolonijos „Virtus“, 16 – pirmajame „Betsafe-LKL“ finalo serijos mače prieš „Rytą“.

REKLAMA

D.Giedraitis neišsiskiria nei fizinėmis, nei atletinėmis savybėmis, tačiau tai kompensuoja energija, atsidavimu ir geru žaidimo skaitymu. Gynyboje jis dažnai užsiima idealias pozicijas, nevengia kristi ant parketo ir visuomet oponentus pasitinka sulenktomis kojomis – dėl to dažnai net palieka žemesnio žaidėjo įspūdį nei oficialiai nurodomi 193 centimetrai. Tuo pačiu jis pasižymi užtikrintu metimu iš įvairių distancijų, o pastarąjį sezoną jau drąsiau uždarinėjo ir prasiveržimus link krepšio, anksčiau tokiose situacijose tik ieškojęs būdų nusimesti kamuolį. Puolime jis dar neturi tokio polėkio kaip panašias užduotis Belgrade atlikdavęs Aleksa Avramovičius, bet potencialą rodo ir šioje aikštės pusėje.

Gynėjas idealiai įprasmina teoriją „išlieka prisitaikantys“. Vertinant pavienius žaidėjus, didžioji dauguma vien už fizinius duomenis pirmiau pasirinktų M.Echodą, tačiau D.Giedraičio įgūdžių paketas yra gerokai plačiau pritaikomas aukščiausio lygio komandose. Net A.Trinchieri pripažino, kad prireikė laiko suprasti, kokią naudą gali nešti šis žaidėjas ir neatsitiktinai pirmajame italo mače Kaune jis ant parketo praleido vos 18 sekundžių. Vis dėlto ilgiainiui jis uždirbo trenerio meilę, o daugelis gerbėjų neatsitiktinai pasigedo jo pavardės rinktinės sąrašuose. Gynybos specialistas turi galiojančią sutartį su „Žalgiriu“ ir bus įdomu stebėti, kokias aukštumas jis gali pasiekti Eurolygoje.

REKLAMA

17. (12) Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)

Statistika LKL: 19 minučių, 10,8 taško (48 proc. trit.), 1,2 atk. kam., 3,2 rez. perd., 11,3 naud. bal.

Statistika Eurolygoje: 12 minučių, 4,9 taško (40 proc. trit.), 0,8 atk. kam., 1,6 rez. perd., 3,7 naud. bal.

L.Lekavičius pirmą kartą penkmetį rengiamame reitinge nukrito žemiau dvyliktosios vietos, tačiau rinktinės dvyliktuke išliko dėl mažesnės konkurencijos gynėjų gretose. Vis dėlto tikėtina, kad balsus skaičiavus po olimpinės atrankos turnyro, įžaidėjo vieta būtų gerokai aukštesnė – rinktinėje jis niekuo nenusileidžia Rokui Jokubaičiui, kuris pradeda rungtynes starto penkete, bet žalgirietis jas uždarinėja.

Sezonas L.Lekavičiui lengvas nebuvo – „Žalgiryje“ jis neturėjo stabilaus vaidmens ir turėjo kovoti dėl savo vietos aikštelėje, Eurolygoje tik vieną mačą pradėdamas starto penkete, o pirmajame rate net septynis kartus sužaisdamas aštuonias minutes ar mažiau. Komandą perėmus A.Trinchieri jo vaidmuo ilgainiui stabilizavosi, o sezono pabaigoje jau tapo kertiniu. „Betsafe-LKL“ finalo serijoje jis jau buvo fantastiškas – prieš „Rytą“ rinko 18,3 taško. Tokią energiją jis persinešė ir į rinktinę.

30-ties sulaukęs gynėjas jau nėra toks reaktyvinis, koks buvo karjeros pradžioje, bet vis dar randa būdų kompensuoti centimetrų trūkumą. Prasiveržęs link baudos aikštelės jis praktiškai neprameta tik jam būdingų „floaterių“, o ties perimetru tapo vienu patikimiausių Lietuvos snaiperių. Jis nepasižymi išskirtiniais rezultatyvių perdavimų skaičiais bei apskritai labiau primena atakuojantį gynėją su geru driblingu nei įžaidėją. Gynyboje minusai taip pat išliko akivaizdūs – kibumas ir greitos rankos padeda tvarkytis ties perimetru, bet šį peržengus beveik visi oponentai turi ūgio pranašumą, tad reikia laukti pagalbos arba griebtis pražangų.

REKLAMA

L.Lekavičius dar bent sezonui lieka „Žalgiryje“. Nors dar prieš kelis mėnesius jo likimas komandoje atrodė miglotas, lietuviui pavyko įrodyti savo vertę – gera darbo etika ir žibėjimas tada, kai to reikia labiausiai įtvirtino jo statusą klube, net jei ryškiausių įžaidėjo pasirodymų vėl tektų laukti iki pavasario. Vaidmuo rinktinėje taip pat pranoko lūkesčius – R.Jokubaitis dar turės pakovoti dėl savo minučių.

16. (-) Matas Buzelis (NBA G lygos „Ignite“)

Statistika NBA G lygoje: 32 minutės, 14,3 taško (27 proc. trit.), 6,9 atk. kam., 1,9 rez. perd.

Už Atlanto vis gilesnį pėdsaką paliekantis M.Buzelis pagerino pirmąjį rekordą Lietuvoje – jis tapo į aukščiausią vietą šokusiu reitingo debiutantu. Tikėtina, kad balsų jis būtų sulaukęs ir prieš debiutinį sezoną vyrų krepšinyje, tačiau tuomet jo nusprendėme nevertinti, o šiemet jis jau parodė, kad ne tik turi aukštas lubas, bet daug duoti komandai gali ir šiuo metu.

REKLAMA

Sezonas lietuviui nebuvo lengvas – neišvengta traumų, mėtymo per pozicijas „Ignite“ gretose ir ilgų pralaimėjimų serijų, tačiau M.Buzelis atsakomybės nevengė. Žygį G lygoje jis baigė trylika dviženklių pasirodymų paeiliui, po keturis kartus peržengdamas dvidešimties taškų ribą ir atkovodamas dviženklį kamuolių kiekį. Pasitikėjimą savimi jis demonstravo nenustodamas atakuoti po kelių pramestų metimų – 6/18 metimų ar 0/7 tritaškių sezono finiše gal ir nedžiugina savo procentais, tačiau rodo užsispyrimą.

Aukštas ir ilgarankis puolėjas už Atlanto nėra laikomas žaidėju, kuris iškart neštų didelę naudą NBA – jam kabinama ilgalaikio projekto etiketė. Daugiausiai darbo teks įdėti gerinant pataikymą iš toli ir sugebėjimus susikurti savo metimą. 68 procentų baudų metimų taiklumas yra gana vidutiniškas. Tuo pačiu nepakenktų ir keli papildomi kilogramai raumenų, nors šie ir turėtų ateiti natūraliai – jo sudėjimas nėra išskirtinai lieknas tarp 19-mečių talentų. Tarp aukštų puolėjų jis jau dabar išsiskiria geru kamuolio valdymu bei žaidimo skaitymu. Jis nėra laikomas gynybos specialistu, bet čia taip pat turi savo pliusų – net 2,1 bloko vidurkis siekiamybe išlieka ir daugeliui vidurio puolėjų.

Apskritai M.Buzelis yra jau žibantis, bet dar nenušlifuotas deimantas. NBA naujokų biržoje jį pasirinko Čikagos „Bulls“ ir tai atrodo kaip idealus variantas. Čikagą jis vadina namais, o „buliai“ nėra tarp amžinų lygos autsaiderių, kurie talentus rinktų kiekvienoje biržoje bei mėtytų juos į kairę ir į dešinę. „Bulls“ brangina savo perspektyvius žaidėjus ir į juos įdeda daug darbo, o gandai dėl Zacho LaVine’o ir DeMaro DeRozano išvykimo gali dar labiau pasitarnauti lietuviui – klubui nėrus į kartų kaitą jam gali tekti neribotos minutės aikštėje. Tik pozityviai į tai galima žiūrėti ir iš rinktinės perspektyvos, į kurią jis būtų rimtai pretendavęs jau šią vasarą.

„Ilgoji pertrauka“: Brazdeikis ir Daviesas „Žalgiriui“, G.Oreliko išvykimas, „Ryto“ komplektacija ir padidinta alga Ą.Tubeliui, „Wolves“ naujokas, Europos taurės burtai ir agentų bonusai


22 komentarai
Naujausi komentarai (22)
Geriausiai ivertinti (22)
PRO komentarai
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
Redakcija rekomenduoja