Pasibaigęs. 06-23 19:30
Draugiškos
Lietuva
92
Slovėnija
86
Pasibaigęs. 06-25 19:00
Draugiškos
Slovėnija
70
Lietuva
68
07-03, 03:30
OŽ atranka
Meksika
0
Lietuva
0
07-04, 00:30
OŽ atranka
Lietuva
0
Dramblio Kaulo Krantas
0

NBA biržos talentai: ryškiausi M.Buzelio konkurentai, NCAA žvaigždės ir Švedijos bei Šveicarijos viltys (13)

Birželio 26 d., 14:15
Biržoje – gausu daugybės šalių talentų (Scanpix nuotr.)
Biržoje – gausu daugybės šalių talentų (Scanpix nuotr.)
Rokas Liolaitis

Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) jau šiąnakt startuos vienas laukiamiausių renginių – naujokų birža.

Į aukščiausius šaukimus šį sezoną pretenduoja užjūryje užaugęs Lietuvos talentas Matas Buzelis, du pirmieji pasirinkimai prognozuojami prancūzams, o įdomių talentų netrūksta žemesnėse pozicijose. 

Loterijoje pirmąjį šaukimą ištraukė Atlantos „Hawks“, iškart po jų rinksis Vašingtono „Wizards“, o M.Buzelis jau siejamas su penktąjį šaukimą turinčiais Detroito „Pistons“. Vis dėlto į visus šiuos klausimus atsakys tik pati birža.

Renginys šiemet pirmą kartą skeliamas į dvi dalis, pirmąją dieną savo pavardes išgirs 30 ryškiausių talentų, o Krepsinis.net apžvelgs, kas pretenduoja į šias pozicijas ir kokios yra šių jaunuolių perspektyvos stipriausioje pasaulio lygoje.

REKLAMA

1. Zaccharie Risacheras (Breso Burgo JL, 19 metų, 206 cm, Prancūzija)

Statistika Prancūzijoje: 22 minutės, 10,1 taško (35 proc. trit.), 3,8 atk. kam., 0,9 rez. perd., 9,8 naud. bal.

Statistika Europos taurėje: 24 minutės, 11,3 taško (45 proc. trit.), 3,3 atk. kam., 1 rez. perd., 9,3 naud. bal.

Tėvo pėdomis einantis prancūzas turi viską, ko reikia moderniam krašto puolėjui – ūgį, ilgas rankas, atletiškumą, pataikymą iš toli, neišsemiamą pasitikėjimą savimi ir dar daugybę pliusų. Su Vilerbano ASVEL Eurolygoje debiutavęs Z.Risacheras vasarą persikėlė į Breso Burgą ir žibėjo Europos taurėje bei nenustojo tobulėti, Prancūzijos pirmenybių atkrintamosiose savo skaičius pakėlęs į dar aukštesnį lygį – 15,1 taško, 7,4 atkovoto kamuolio bei 15,9 naudingumo balo. Ši naujokų birža išsiskiria tuo, kad pirmasis šaukimas joje niekam nėra garantuotas ir jį nugriebti gali būtent Z.Risacheras, nors už Atlanto ir nėra laikomas generaciniu talentu.

REKLAMA

2. Alexandre’as Sarras (Perto „Wildcats“, 19 metų, 216 cm, Prancūzija)

Statistika Australijoje: 17 minučių, 9,4 taško (29 proc. trit.), 4,3 atk. kam., 0,9 rez. perd, 11,4 naud. bal.

Didi diena Prancūzijoje – dideli šansai, kad abu pirmuosius šaukimus susižers šios šalies talentai, kai dar pernai pirmuoju buvo pasirinktas Victoras Wembanyama. Būtent pastarojo kuklesne versija yra laikomas A.Sarras – aukštas ir lieknas ilgarankis, aikštėje darantis daugiau nei daugelis jo pozicijos krepšininkų. 1,5 metimo per negausias savo minutes blokavęs jaunuolis ne tik saugo lanką, bet ir gali praplėsti aikštę puolime, dažnai atakuodamas iš vidutinio bei tolimesnio nuotolio. Jis ilgai buvo laikomas pagrindiniu pretendentu į pirmąjį šaukimą ir viską sujaukė ne pats – Atlantos klubas yra atviras mainų idėjai, o prancūzą nusižiūrėjo antrieji besirinksiantys „Wizards“.

REKLAMA

3. Reedas Sheppardas (Kentukio universiteto „Wildcats“, 20 metų, 190 cm, JAV)

Statistika NCAA: 29 minutės, 12,5 taško (52 proc. trit.), 4,1 atk. kam., 4,5 rez. perd.

Baigdamas mokyklą R.Sheppardas buvo įvardijamas tarp 30-ies geriausių savo laidos talentų, tačiau į aukščiausias pozicijas nepretendavo. Vis dėlto Kentukyje jis idealiai ėmėsi šeštojo žaidėjo vaidmens ir solidžius skaičius rinko vos penkis mačus pradėdamas starto penkete. Įspūdingai laidytų tritaškių sezoną apkartino tik fiasko virtusi „Kovo beprotybė“, kurioje „Wildcats“ neįveikė pirmojo etapo, o R.Sheppardas netikėtai pralaimėtame mače surinko vos 3 taškus. Vis dėlto papildomas akis į save jis patraukė „NBA Draft Combine“ stovykloje, kur užfiksavo geriausią vertikalų šuolį. Jei nustebinusiu atletiškumu jam pavyks kompensuoti ūgio trūkumą, R.Sheppardas gali NBA išsikovoti ilgamečio snaiperio vaidmenį.

REKLAMA

4. Stephonas Castle’as (Konektikuto universiteto „Huskies“, 19 metų, 198 cm, JAV)

Statistika NCAA: 27 minutės, 11,1 taško (27 proc. trit.), 4,7 atk. kam., 2,9 rez. perd.

Konektikuto ekipa iškovojo jau du NCAA titulus paeiliui, o S.Castle’as laikomas daugiausiai potencialo įsitvirtinti NBA turinčiu šios komandos nariu. Gerų fizinių duomenų gynėjas stokoja stabilaus metimo iš toli, tačiau daugiau ryškių spragų jo žaidime nėra matyti – jis gali tiek įžaisti kamuolį, tiek užbaigti prasiveržimus, tiek solidžiai darbuotis gynyboje. Šiuolaikiniame krepšinyje jis ir privalės aikštėje daryti viską, jei jam nepavyks stabilizuoti metimo iš toli, tačiau vos vieną sezoną NCAA sužaidęs gynėjas dar turi daug potencialo augimui.

5. Matas Buzelis (NBA G lygos „Ignite“, 19 metų, 208 cm, Lietuva)

Statistika G lygoje: 32 minutės, 14,3 taško (27 proc. trit.), 6,9 atk. kam., 1,9 rez. perd.

REKLAMA

Turbūt vienintelė priežastis, kodėl lietuviai seks šių metų NBA naujokų biržą, nenusėtą išskirtiniais talentais. Už Atlanto gimęs ir augęs puolėjas atrodo neišsižadėjęs lietuviškų komandinio žaidimo pagrindų, tačiau juos papildo gerais fiziniais duomenimis bei aukštaūgiams retai būdingu įgūdžių paketu. Tiek pataikyti iš toliau, tiek organizuoti atakas galintis talentas anksčiau buvo projektuojamas kaip itin aukštas gynėjas, bet galiausiai persistūmė į jo sudėjimui labiau būdingą poziciją. Jis dar nėra nušlifuotas deimantas, o jį pasirinksiančiam NBA klubui turėtų virsti ilgamečiu projektu, tačiau jau yra lyginamas su Franzu Wagneriu, o toks žaidėjas Lietuvai tikrai praverstų.

6. Donovanas Clinganas (Konektikuto universiteto „Huskies“, 20 metų, 218 cm, JAV)

Statistika NCAA: 23 minutės, 13 taškų, 7,4 atk. kam., 1,5 rez. perd.

REKLAMA

Dar vienas iš NCAA titulo kalvių sudarė žudantį tandemą su S.Castle’u, nors finale ir nerado priešnuodžių Zacho Edey siautėjimui. Vis dėlto NBA yra kitokia scena ir skautai tiki, kad būtent D.Clinganas šios lygos klubams gali pasiūlyti daugiau. Tvirto sudėjimo aukštaūgis yra gana mobilus ir stengiasi visas savo atakas užbaigti dėjimais, o gynyboje pasižymėjo blokuodamas 2,5 metimo per rungtynes. Jis primena didesnę Jutoje sužibusio Walkerio Kesslerio versiją ir NBA klubams būtų gana saugus pasirinkimas, nors ir stokoja pataikymo iš tolimesnių distancijų.

7. Daltonas Knechtas (Tenesio universiteto „Volunteers“, 23 metai, 196 cm ūgio, JAV)

Statistika NCAA: 31 minutė, 21,7 taško (40 proc. trit.), 4,9 atk. kam., 1,8 rez. perd.

D.Knechtas yra geriausias vertinamas NCAA „veteranas“ – tris sezonus tarp studentų sužaidęs gynėjas paauglystę jau paliko toli už nugaros ir rezultatus NBA turės rodyti iškart. Savo žaidimu jis primena daugelį pretendentų į geriausiojo šeštojo žaidėjo apdovanojimą – jis yra ženkliai orientuotas į puolimą, o taškus gali rinkti įvairiausiose situacijose. D.Knechtas tiek dažnai ir gerai atakuoja iš toli, tiek aukštai kyla verždamasis ir užbaigdamas atakas arti krepšio. Amerikietis yra jau susiformavęs žaidėjas, kuris gali iškart rinkti gerus skaičius paspirties ieškančiame klube.

REKLAMA

8. Cody Williamsas (Kolorado universiteto „Buffaloes“, 19 metų, 203 cm, JAV)

Statistika NCAA: 28 minutės, 11,9 taško (42 proc. trit.), 3 atk. kam., 1,6 rez. perd.

Universalus, tačiau vieno išskirtinio įgūdžio stokojantis puolėjas labiausiai išsiskiria tuo, kad yra Oklahomoje žibančio Jaleno Williamso brolis. Amerikietis buvo laikomas vienu perspektyviausių savo kartos žaidėjų dar mokykloje, tačiau debiutiniame NCAA sezone buvo stabdomas traumų, tad skautų yra vertinamas įvairiai. Puolime jis dažniausiai renkasi prasiveržimus, nors nėra „sprogus“ atletas, o tritaškius meta solidžiai, bet retai, tad jo taiklumas gali būti kiek apgaulingas. C.Williamsas dar turės paieškoti savo vietos lygoje ir yra rizikingas pasirinkimas, nors ir turi aukštas lubas.

9. Devinas Carteris (Providenso universiteto „Friars“, 22 metai, 190 cm, JAV)

REKLAMA

Statistika NCAA: 35 minutės, 19,7 taško (38 proc. trit.), 8,7 atk. kam., 3,6 rez. perd.

D.Carteris gali dėkoti Joshu Hartui už tai, kad NBA klubai atkreipė dėmesį į tokio tipo gynėjus. NCAA jis gausiai rinko taškus, tačiau NBA komandų labiausiai yra vertinamas už potencialą gynyboje – žemas gynėjas savo minusus kompensuoja atletiškumu, ilgomis rankomis, tvirtu sudėjimu ir kibumu. Tokio ūgio gynėjai retai renka 8,7 atkovoto kamuolio, ką jau kalbėti apie 1,8 perimto kamuolio ir bloką per rungtynes. Būtų idealu, jei tokį įgūdžių paketą jis papildytų tolimu metimu, tačiau 30-ties procentų taiklumą perkopė tik pastarajame sezone, o ir jo metimo technika yra kelianti klausimų, tad aukštesniame lygyje susikuriant savo metimus jam gali kilti problemų.

10. Tidjane’as Salaunas (Šolė „Cholet“, 18 metų, 206 cm, Prancūzija)

Statistika Prancūzijoje: 23 minutės, 9 taškai (33 proc. trit.), 4 atk. kam., 1 rez. perd., 8,4 naud. bal.

REKLAMA

Statistika FIBA Čempionų lygoje: 24 minutės, 10,1 taško (30 proc. trit.), 4,1 atk. kam., 0,7 rez. perd., 10,1 naud. bal.

Dar vienas 2005-aisiais gimęs Prancūzijos perlas, ne pirmus metus šlifuojamas Šolė klubo sistemoje. Tai yra modernus puolėjas, aukštą ūgį papildantis itin ilgomis rankomis ir atletiškumu. Vis dėlto jis nepasižymi stabiliu metimu iš toli, gerai mesdamas tik iš statinių padėčių, o puolime produktyviausias yra be kamuolio, kai atakuoja iš pagavimo ar po įkirtimo palei galinę liniją. Kaip ir M.Buzelis, tai yra ilgalaikis projektas, kurį pasirinkdami NBA klubai rizikuoja, bet gali išlošti. Jis solidžiai rungtyniavo Čempionų lygoje, tačiau aukščiausio lygio testų neišlaikė, Prancūzijoje per du mačus prieš Monako klubą surinkdamas –12 naudingumo balų. Kiek padeda tai, kad jis yra vienas jauniausių biržos talentų, tad laiko tobulėti turės daug.

11. Ronas Hollandas (NBA G lygos „Ignite“, 18 metų, 203 cm, JAV)

REKLAMA

Statistika G lygoje: 34 minutės, 20,6 taško (24 proc. trit.), 6,6 atk. kam., 3,2 rez. perd.

M.Buzelio komandos draugas „Ignite“ gretose yra išskirtinis atletas, su kamuoliu kylantis aukštai bei geriausiai besijaučiantis atviroje aikštelėje. Patogu tai, kad greitose atakose jis atsiduria dažnai, nes G lygoje perimdavo po 2,5 kamuolio ir galingais dėjimais džiugino dažnai. Jaunuolio fiziniai duomenys leidžia jam padengti kelias pozicijas bei aikštėje daryti beveik visą, tačiau jis turi ir ryškų minusą – prastas pataikymas iš toli. Daug klausimų kelia tai, kad „Ignite“ projektas užsidarė po prasto sezono, o R.Hollandas G lygoje pasižymėjo kaip aukštesnė metais anksčiau komandos marškinėlius vilkėjusio Scooto Hendersono versija. Gynėjui kilo sunkumų pritampant NBA autsaiderių gretose, o puolėjas gali susidurti su tomis pačiomis problemomis.

12. Nikola Topičius (Belgrado „Crvena Zvezda“, 18 metų, 198 cm, Serbija)

REKLAMA

Statistika Adrijos lygoje: 28 minutės, 15,1 taško (30 proc. trit.), 3,2 atk. kam., 5,9 rez. perd., 16,6 naud. bal.

Statistika Eurolygoje: 15 minučių, 3,5 taško, 1,5 atk. kam., 3,5 rez. perd., 4,5 naud. bal.

Naujausias Serbijos talentų kalvės produktas, kurio skaičiams reikia atskiros interpretacijos. Sezoną jis pradėjo Belgrado „Mega MIS“, kur ir surinko didžiąją dalį galingos savo statistikos. Gruodį jis persikėlė „Crvena Zvezda“, kur taip ryškiai jau nežibėjo, tačiau iš konteksto nekrito, o pabirus gynėjų grandžiai gavo savo šansą ir Eurolygoje, kur sužaidė du mačus bei paliko solidų įspūdį. Vis dėlto itin aukštą įžaidėją, gerai skirstantį perdavimus tiesiog virš gynybos pristabdė traumos, o vos grįžęs jis dar kartą susižeidė – jam įtrūko kryžminiai kelio raiščiai. Būtent traumų rizika gali labiausiai atbaidyti NBA klubus – vertinant tik talentą jis pretendavo į šaukimą pirmajame penkete.

REKLAMA

13. Robas Dillinghamas (Kentukio universiteto „Wildcats“, 19 metų, 186 cm, JAV)

Statistika NCAA: 23 minutės, 15,2 taško (44 proc. trit.), 2,9 atk. kam., 3,9 rez. perd.

Kaip ir įprasta smulkiems gynėjams, R.Dillighamas vertinamas yra ne už darbus gynyboje. Tik vieną mačą „Wildcats“ starto penkete pradėjęs gynėjas nuolat įnešdavo energijos nuo suolo, taškus rinkdamas įvairiausiais būdais. Jis ne tik stabiliai atakavo po savo paties susikurtų metimų iš toli, tačiau ir ardė varžovų gynybą aštriais prasiveržimais, kuriuos gana solidžiai užbaigia net ir po kontakto. Vis dėlto NBA kūnai bus didesni, tad atakuoti baudos aikštelę jam bus sudėtingiau, o ir gynyboje trūkumai taps tik ryškesniais. Nuo suolo kylančio taškų rinkėjo vaidmenį jis gali užimti ir NBA, tačiau nėra saugus klubų pasirinkimas.

14. Ja’Kobe Walteris (Bayloro universiteto „Bears“, 19 metų, 196 cm, JAV)

Statistika NCAA: 32 minutės, 14,5 taško (34 proc. trit.), 4,4 atk. kam., 1,4 rez. perd.

J.Walteris – dar vienas ilgų rankų atletas, galintis rinkti taškus įvairiausiais būdais. Jis turi greitą kamuolio išmetimo techniką ir yra patikimas snaiperis, nors dėl dažno atakavimo ir skuboto metimų pasirinkimo jo procentai ir nežibėjo. Atletiškumas leidžia jam ir pasigrumti po krepšiais bei sukelti varžovams sunkumų gynyboje. Jis turi potencialo išpildyti kelias skirtingas komandų vizijas bei tapti tiek taškų rinkėju, tiek „3 and D“ tipo puolėju, o toks universalumas gali sudominti pirmojo rato vidurio šaukimus turinčius NBA klubus.

15. Jaredas McCainas (Djuko universiteto „Blue Devils“, 20 metų, 190 cm, JAV)

Statistika NCAA: 32 minutės, 14,3 taško (41 proc. trit.), 5 atk. kam., 1,9 rez. perd.

Retas JAV talentas turintis FIBA krepšinio patirties – 2022-aisiais jis nuskynė Amerikos jaunimo čempionato auksą. Tarp kitų biržos jaunuolių jis išsiskiria ir veikla socialiniuose tinkluose, vien „TikTok“ surinkęs beveik 3 milijonus sekėjų. Tuo tarpu aikštelėje jis skaudžiausiai baudžia varžovus tritaškiais, kuriuos geriausiai meta po komandos draugų perdavimų. Vis dėlto jį itin riboja fiziniai duomenys – žemas gynėjas nepasižymi ir ilgomis rankomis ar atletiškumu, o atkovotų kamuolių skaičius kėlė gerai užsiimamos pozicijomis ir „Blue Devils“ bandymų žaisti trimis gynėjais. Jis yra stropus darbininkas gynyboje, tačiau jo pliusų ir minusų sąrašas yra itin kontrastingas, tad rasti vietą NBA lengva nebus – jis labiau primena Europoje rungtyniaujantį legionierių.

16. Tristanas da Silva (Kolorado universiteto „Buffaloes“, 23 metai, 206 cm, Vokietija)

Statistika NCAA: 34 minutės, 16 taškų (40 proc. trit.), 5,1 atk. kam., 2,4 rez. perd.

Barselonoje pastaruosius metus leidžiančio Oscaro da Silvos brolis primena kiek mobilesnę vyresnėlio versiją. Miunchene gimęs T.da Silva visus ketverius metus studijavo Kolorado universitete ir čia tapo solidžiu snaiperiu, nors ir strigo debiutiniame sezone. Trejus pastaruosius metus jo taiklumas iš toli sukosi apie 40 procentų, tad NBA klubus jis turėtų dominti kaip aikštę išplėsti galintis aukštaūgis. Kaip ir O.da Silva, jaunėlis pasižymi geru apgaulingų judesių arsenalu, tačiau negali šių visiškai išnaudoti dėl smulkaus sudėjimo, nors ir nestokoja centimetrų. Tarp kitų aikštę plečiančių „ketvirtų numerių“ jis išsiskiria ir neblogu aikštės matymu, tad gali užaugti į intriguojantį puolimo ginklą.

17. Zachas Edey (Purdue universiteto „Boilermakers“, 22 metai, 223 cm, Kanada)

Statistika NCAA: 32 minutės, 25,2 taško, 12,2 taško, 2 rez. perd.

Įspūdingo stoto kanadietis nuvedė „Boilermakers“ iki NCAA finalo, kur surengė vieną įspūdingiausių visų laikų pasirodymų, surinkdamas daugiau nei pusę (37) komandos taškų, nors iki pergalės ir pritrūko (60:75). Jis yra senamadiškas vidurio puolėjas, viską verčiantis per baudos aikštelę bei per ketverius metus atlikęs vos du tritaškius. Z.Edey yra kiek mobilesnis nei kiti tokio stoto milžinai, tačiau išvestas ties perimetru vis tiek tampa neveiksniu. Aukštaūgis jau turi patirties Kanados vyrų rinktinėje, o apkeliavęs pasaulį nusprendė save palyginti su Jonu Valančiūnu. Šio žaidėjo privalumai ir trūkumai yra visiškai aiškūs ir jam belieka rasti komandą, kuri išnaudoti nišinius jo sugebėjimus.

18. Carltonas Carringtonas (Pitsburgo universiteto „Panthers“, 18 metų, 196 cm, JAV)

Statistika NCAA: 33 minutės, 13,8 taško (32 proc. trit.), 5,2 atk. kam., 4,1 rez. perd.

C.Carringtonas nebuvo tarp pačių ryškiausių savo kartos talentų, baigdamas mokyklą rikiuotas perspektyviausiųjų šimtuko pabaigoje. Vis dėlto pasukęs į Pitsburgą jis anksti atkreipė skautų dėmesį, jau pirmajame savo NCAA mače atlikdamas trigubą dublį bei laisvai liedamas tritaškius. Sezono eigoje jo pataikymas smuko, tačiau atsisveikinimo mače vis tiek pavyko atseikėti 24 taškus Šiaurės Karolinos universiteto „Tar Heels“. Taškus jis gali kurti tiek po prasiveržimų, tiek po „pikenrolų“, tačiau dar turės įrodyti, kad driokstelėjimas „Panthers“ gretose nebuvo atsitiktinumas.

19. KyShawnas George’as (Majamio universiteto „Hurricanes“, 20 metų, 203 cm, Šveicarija)

Statistika NCAA: 23 minutės, 7,6 taško (41 proc. trit.), 3 atk. kam., 2,2 rez. perd.

Puolėjas yra tarptautinis talentas – jis gimė Šveicarijoje, kur tuomet rungtyniavo jo kanadietis tėvas, čia užaugo bei yra atstovavęs Šveicarijos jaunimo rinktinėms. Mokyklą K.George’as baigė Prancūzijoje, profesionalų krepšinyje debiutavo su Šalono „Elan“ marškinėliais, o į Majamį persikėlė tik praėjusią vasarą. Čia jis užsirekomendavo kaip gerai atakuojantis puolėjas su gynėjo įgūdžių paketu. Jis pasižymi geru metimu ir aikštės matymu, nors kyla klausimų, ar galės tai perkelti į NBA lygį, kur gali būti apribotas iki pagalbinio metiko vaidmens.

20. Yvesas Missi (Bayloro universiteto „Bears“, 20 metų, 213 cm, Kamerūnas)

Statistika NCAA: 23 minutės, 10,7 taško, 5,6 atk. kam., 0,4 rez. perd.

Belgijoje gimęs aukštaūgis užaugo Kamerūne, o sulaukęs 17-os persikėlė į JAV, kur ir pateko daugelio skautų akiratį. Aukštas ir mobilus atletas pasižymi geru „pikenrolų“ išpildymu – jis greitai leidžiasi link krepšio bei turi greitas rankas, metimus baudos aikštelėje realizuodamas 61 procento taiklumu. Bėda ta, kad beveik identišku taiklumu jis atlieka ir baudų metimus, o iš toli neatakuoja visiškai, tad puolime yra gana ribotas, gynyboje tai kompensuodamas 1,5 blokuoto metimo. Jis turi potencialo gynyboje gaudyti ir nuo perimetro besileidžiančius žaidėjus, tad NBA atrodo tinkamiausiais rezervinio aukštaūgio vaidmeniui.

21. Isaiah Collier (Pietų Kalifornijos universiteto „Trojans“, 19, metų, 191 cm, JAV)

Statistika NCAA: 30 minučių, 16,3 taško (34 proc. trit.), 2,9 atk. kam., 4,3 rez. perd.

Tandemą su Bronny Jamesu sudaręs I.Collier pastaraisiais mėnesiais išgyveno tą patį, ką ir jo komandos draugas – abiejų gynėjų akcijos biržoje gerokai krito. I.Collier buvo laikomas talentingiausiu savo kartos žaidėju baigdamas mokyklą, tačiau debiutuodamas NCAA lūkesčių nepateisino. Tarano tipo gynėjas aštriais prasiveržimais ardė varžovų gynybą, tiek pats užbaigdamas reidus link krepšio, tiek kurdamas progas komandos draugams, tačiau nepaneigė susirūpinimo dėl nestabilaus pataikymo iš toli. Viena vertus, platesnė NBA aikštelė tokiems žaidėjams yra parankesnė, tačiau po krepšiu sutinkami kūnai taip pat bus didesni ir taranuoti ten jau nebus taip paprasta. Greitas ir atletiškas kūrėjas dar turės paieškoti savo vietos NBA, bet žvaigždės potencialo jis neprarado.

22. Johnny Furphy (Kanzaso universiteto „JayHawks“, 19 metų, 206 cm, Australija)

Statistika NCAA: 24 minutės, 9 taškai (35 proc. trit.), 4,9 atk. kam., 1 rez. perd.

Australijoje gimęs ir augęs talentas kelio link NBA vis dėlto nusprendė ieškoti studentų krepšinyje ir dėl to tikrai nesigaili. Kanzase jis įrodė esantis aukštas metikas, galintis atakuoti tiek po pagavimo, tiek po trumpo driblingo. Idealią metimo techniką turintis puolėjas didžiąją dalį laiko leidžia būtent ties perimetru, tačiau gali ir bėgti į greitas atakas, pasigrumti dėl kamuolių bei atakuoti lanką po „pikenrolų“ ar savalaikių įkirtimų. Akademinį krepšinį žaidžiantis australas gali turėti problemų gynyboje, tad NBA klubams reikės pasverti jo privalumus ir trūkumus.

23. Tyleris Kolekas (Marquette’o universiteto „Golden Eagles“, 23 metai, 185 cm, JAV)

Statistika NCAA: 33 minutės, 15,3 taško (39 proc. trit.), 4,9 atk. kam., 7,7 rez. perd.

Čekiškos pavardės savininkas gimė ir užaugo už Atlanto, o trejus pastaruosius metus praleido Marquette’o universitete, kiekvieną sezoną gerokai pakeldamas savo statistiką. Fiziniais duomenimis neišsiskiriantis talentas yra nykstančios rūšies atstovas – natūralūs įžaidėjai rinkoje tapo labai reta preke. Atakų organizatorius pagerino „Golden Eagles“ rekordą mače prieš DePaulo universitetą išdalindamas net 18 rezultatyvių perdavimų, nors tai ir papildė 2,9 klaidos vidurkiu. Puolimo kūrimą jis papildė ir geru pataikymu iš toli, tačiau išliko ribojamas kuklių fizinių duomenų ir žemesnio nei vidutinio atletiškumo.

24. Terrence’as Shannonas (Ilinojaus universiteto „Fighting Illini“, 23 metai, 198, JAV)

Statistika NCAA: 34 minutės, 23 taškai (36 proc. trit.), 4 atk. kam., 2,3 rez. perd.

Vienas labiausiai patyrusių potencialių NBA naujokų sužaidė jau penkis sezonus NCAA. Gynėjas yra puolimo mašina – 23 taškų vidurkis yra trečias geriausias NCAA pirmajame divizione. Konferencijos pusfinalyje jis suvertė jis suvertė 40 taškų, finale – 34, o „Kovo beprotybėje“ vieną po kito surengė 26, 30 ir 29 taškų pasirodymus, atsimušdamas tik į būsimų čempionų „Huskies“ sieną. Taškus jis gali rinkti įvairiausiais būdais, tiek verždamasis, tiek mesdamas iš toli, tiek siausdamas greitose atakose, 80 procentų tikslumu atakuodamas ir nuo baudų metimo linijos, nors kitose žaidimo srityse jam ir reikės sparčiai tobulėti.

25. Kyle’as Filipowskis (Djuko universiteto „Blue Devils“, 20 metų, 210 cm, JAV)

Statistika NCAA: 30 minučių, 16,4 taško (35 proc. trit.), 8,3 atk. kam., 2,8 rez. perd.

Debiutiniame sezone K.Filipowskis atrodė kaip NCAA žvaigždė, kuri gali išnykti ieškodama savo vietos NBA, tačiau antrajame sezone jam pavyko pakeisti dalies skautų nuomonę. Aukštaūgis gerokai pagerino pataikymą iš toli (nuo 28 iki 35 procentų) bei žaidimo skaitymą, prie savo vidurkio pridėdamas papildomą rezultatyvų perdavimą. Tvirtai sudėtas aukštaūgis gali gerokai praplėsti puolimą, nors ir stokoja atletiškumo bei fizinės jėgos, o NBA tai gali išmušti jį iš vidurio puolėjo pozicijos.

26. Kel’elas Ware’as (Indianos universiteto „Hoosiers“, 20 metų, 213 cm, JAV)

Statistika NCAA: 32 minutės, 15,9 taško (43 proc. trit.), 9,9 atk. kam., 1,5 rez. perd.

K.Ware’as buvo laikomas vienu talentingiausių 2022-ųjų laidos žaidėjų, tačiau Oregono universitete kalnų nuversti jam nepavyko ir aukštaūgis nusprendė pakeisti aplinką. Antrasis dublis Indianoje jau buvo gerokai solidesnis – visi statistiniai rodikliai pakilo pustrečio karto, grąžinant jį į skautų radarus. Jis yra idealus gynėjų partneris statant užtvaras, po kurių gali tiek leistis link krepšio, tiek atšokti prie tritaškio linijos, kur atakuoja retai, bet gana solidžiai (17/40 tritaškių per sezoną). Ilgos rankos ir atletiškumas leidžia jam ir dažnai blokuoti metimus, tačiau lieknas sudėjimas riboja galimybes grumtis baudos aikštelėje.

27. Ryanas Dunnas (Virdžinijos universiteto „Cavaliers“, 21 metai, 203 cm, JAV)

Statistika NCAA: 28 minutės, 8,1 taško (20 proc. trit.), 6,9 atk. kam., 0,8 rez. perd.

Velionės „Jackass“ žvaigždės bendravardis pasižymi kaip vienas vienpusiškiausių biržos žaidėjų. Itin kuklius skaičius puolime rinkęs atletas pasižymi kaip elitinis gynybos specialistas, gerai besidarbuojantis tiek individualiai, tiek komandinėse schemose, pasiūlydamas savalaikes pagalbas ir rinkdamas 1,3 perimto kamuolio bei 2,3 bloko. Vis dėlto puolime jis visus taškus susirenka dėjimais po įkirtimų ar greitose atakose, o daugiau pasiūlyti negali. Pesimistiškai nuteikia ir vos 53 procentų baudų taiklumas – net ir aukščiausio lygio gynybos meistras turės tobulinti metimą, jei nori išsilaikyti NBA.

28. DaRonas Holmesas (Daytono universiteto „Flyers“, 21 metai, 208 cm, JAV)

Statistika NCAA: 32 minutės, 20,4 taško (39 proc. trit.), 8,5 atk. kam., 2,6 rez. perd.

Petro Padegimo komandos draugas tarp vidurio puolėjų neišsiskiria ūgiu, tačiau pastaraisiais metais maloniai stebino savo progresu. Debiutiniame sezone iš toli beveik neatakavęs atletas tapo solidžiu snaiperiu (32/83 tritaškių per sezoną) ir nors kamuolį išmeta gana lėtai, laisvas progas išnaudoja produktyviai. Prie geros kovos po krepšiais jis pridėjo ir 2,1 blokuoto metimo, o gerai užsiimdamas pozicijas gynyboje gali „atstovėti“ ir prieš smulkesnius žaidėjus. NBA žvaigždės potencialo jame nematyti, tačiau jis gali tapti solidžiu rotacijos žaidėju.

29. Bayloras Scheiermanas (Creightono universiteto „Bluejays“, 23 metai, 201 cm, JAV)

Statistika NCAA: 37 minutės, 18,5 taško (38 proc. trit.), 9 atk. kam., 3,9 rez. perd.

Penkerius metus NCAA praleidęs puolėjas turėtų sudominti snaiperių ieškančias komandas. Amerikietis yra laiko patikrintas metikas, prieš dvejus metus iš toli atakavęs net 47 procentų taiklumu, o pastarąjį sezoną jo tikslumas smuktelėjo tik dėl gerokai gausesnių šūvių (net 8,3 tritaškio per rungtynes). Puolėjas gali ir pasigrumti dėl kamuolių, o „NBA Draft Combine“ stovykloje pademonstravo geresnius greičio ir šuolio rodiklius nei buvo galima tikėtis, tačiau aukščiausiame lygyje vis tiek turėtų būti apribotas iki metimų po pagavimo ir savo šansų tykojimo aikštės kampuose.

30. Bobi Klintmanas (Kernso „Taipans“, 21 metai, 206 cm, Švedija)

Statistika Australijoje: 21 minutė, 9,7 taško (36 proc. trit.), 4,8 atk. kam., 0,7 rez. perd.

Malmėje gimusi Švedijos krepšinio viltis dėl krepšinio svajonės jau apkeliavo pusę pasaulio. Krepšinio pagrindus jis pasiklojo gimtinėje, vėliau persikėlė už Atlanto, į elitinę „Sunrise Christian Academy“, o po vieno sezono NCAA pasuko į Australiją. Čia jis pademonstravo universalumą puolime, taškus rinkdamas tritaškiais, greitomis atakomis ir dažnai išprovokuotomis pražangomis po aštrių įkirtimų. Vis dėlto Švedijos krepšinio mokyklą neįdiegė tvirtų krepšinio pagrindų – jis klysta dvigubai dažniau nei atlieka rezultatyvius perdavimus (1,6 ir 0,7), o puolime be kamuolio yra produktyvesnis nei su juo bei nepasižymi geru gynybos skaitymu. Jis turi modernaus krepšininko kūną, bet su šiuo dar teks gerokai padirbėti. Beje, šio žaidėjo interesams atstovauja lietuvis agentas Marius Rutkauskas.


13 komentarai
Naujausi komentarai (13)
Geriausiai ivertinti (13)
PRO komentarai (1)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
Penktas kėlinys